CZERNIEWICZ MAREK, kompozytor, pedagog

Błąd przy generowaniu miniatury Chyba brakuje pliku /home/fundacjagdansk/domains/fundacjagdanska.hostingsdc.pl/public_html/images/8/80/Marek_Czerniewicz.jpg
Marek Czerniewicz

MAREK CZERNIEWICZ (ur. 16 IX 1974 Orneta), kompozytor, pedagog. Syn Waleriana i Teresy z domu Zajączkowskiej. Edukację muzyczną rozpoczął w Ornecie w 1985 na prywatnych zajęciach gry na fortepianie i saksofonie u Michała Gnatkowskiego. Od 1989 kontynuował naukę w Państwowej Szkole Muzycznej I i II stopnia w Olsztynie, którą ukończył w 1995 w klasie organów Adama Śniadeckiego na Wydziale Teoretyczno-Pedagogicznym. Równolegle uczęszczając do III Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie, w 1993 zdał egzaminy maturalne.

W Gdańsku od 1995 do 2000 studiował w Akademii Muzycznej, w klasie kompozycji prof. Eugeniusza Głowskiego. Od 2002 wykładowca gdańskiej Akademii Muzycznej i Uniwersytetu Pomorskiego w Słupsku. W 2008 uzyskał stopień naukowy doktora sztuki na Wydziale Twórczości, Interpretacji i Edukacji Muzycznej Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie. Prowadzi klasę kompozycji i wykłady z zakresu kompozycji oraz muzyki teatralnej i filmowej. Wśród jego uczniów byli m.in.: Anna Rocławska-Musiałczyk, Krzysztof Falkowski, Magdalena Garbecka, Beniamin Baczewski, Szymon Kusior.

Autor kompozycji: muzyki wokalno-instrumentalnej (I noc otoczy Cię jak światło, De profundis, Sub Tuum praesidium, Te Deum pro Patria, Chwała Ojcu, pieśni jidysz), kameralnej (Dwie połowy, Córka Jaira, rain heart, Ptaki wysp nienazwanych, For My Godfather, Ostatni dzień sierpnia), chóralnej (Jezu ufam Tobie, Pod Twoją obronę, Po stronie Twojego krzyża, Jesus, come to me as a little boy), elektronicznej i elektroakustycznej (Pamiątki z ziemi i ognia, Transparent, Wszystko płynie pod słońcem, Ostatni sen Judasza, Uśmiechałaś się, patrząc w gwiazdy, cykle utworów Black Friday Techno i Techno For Nobody), filmowej i teatralnej ( m.in. do filmów Marcina Borktiewicza Noc Walpurgi, Tonia, Portret z pamięci, Nauczanie początkowe), licznych aranżacji oraz instrumentacji.

Laureat m.in. wyróżnienia za kompozycję Cały Twój Ojczyzno na konkursie kompozytorskim organizowanym przez Ministerstwo Obrony Narodowej (2007), nagrody Gdańskiego Towarzystwa Przyjaciół Sztuki, w dziedzinie kompozycji (2014); uhonorowany odznaczeniem „Zasłużony dla Kultury Polskiej” (2019). DP