HILDEBRAND CARL ROBERT, aptekarz, chemik

Carl Robert Hildebrand

CARL ROBERT HILDEBRAND (10 V 1853 Chwalimierz, Śląsk – 9 I 1936 Gdańsk), aptekarz, chemik. Farmację studiował we Wrocławiu; doktor nauk medycznych. W latach 1883–1893 właściciel apteki Neugarten-Apotheke ( tabela: Apteki do 1945) przy Krebsmarkt 6 ( Targ Rakowy). Od 1893 prowadził laboratorium chemiczno-medyczne przy Breitgasse 17 (ul. Szeroka), w 1907 przy Holzgasse 21 (ul. Kładki). Od 1892 członek loży masońskiej Eugenia ( wolnomularstwo). W 1902 asesor farmaceutyczny w Kolegium Medycznym prowincji Prusy Zachodnie i prezes gdańskiego oddziału Związku Aptekarzy Niemieckich.

Od 1926 emeryt, mieszkał z synem Richardem Hildebrandem. Pochowany na cmentarzu św. Trójcy przy Wielkiej Alei (al. Zwycięstwa; cmentarze we Wrzeszczu). MrGl

Archiwum państwowe Gdańsk, Urząd Stanu Cywilnego Gdańsk, nr 65/36 (akt zgonu, zgłoszonego przez syna Richarda, z podaną datą urodzenia).
Danziger Bürgerbuch. Bilder aus Leben und Wirken Danziger Männer und Frauen in Politik, Wirtschaft, Presse, Kunst, Wissenschaft, Volksbildung, Danzig 1927, s.56.