SZWEYKOWSKA MAŁGORZATA, nauczycielka, kuratorka

Błąd przy generowaniu miniatury Chyba brakuje pliku /home/fundacjagdansk/domains/fundacjagdanska.hostingsdc.pl/public_html/images/0/00/Małgorzata_Szweykowska.jpg
Małgorzata Szweykowska
Błąd przy generowaniu miniatury Chyba brakuje pliku /home/fundacjagdansk/domains/fundacjagdanska.hostingsdc.pl/public_html/images/e/ed/Małgorzata_Szweykowska_2023.jpg
Małgorzata Szweykowska, 2023

MAŁGORZATA SZWEYKOWSKA (ur. 20 IV 1942 Wąbrzeźno), nauczycielka, dyrektorka Wydziału Kształcenia Ogólnego w Kuratorium Oświaty w Gdańsku. Córka Klemensa Zielińskiego i Marianny z domu Szóstakowskiej, siostra Andrzeja (ur. 22 V 1939), profesora prawa na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W rodzinnym mieście ukończyła szkołę podstawową i w 1959 liceum ogólnokształcące. W latach 1959–1964 studiowała na Wydziale Filozoficzno-Historycznym Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, magister historii. W 1969 uczyła się w podyplomowym studium wychowania obywatelskiego, w 1975 szkolenie na Wieczorowym Uniwersytecie Marksizmu i Leninizmu w Gdańsku. W 1985 uzyskała II stopień specjalizacji zawodowej w zakresie historii. W 1995 absolwentka kursu organizacji i zarządzania w oświacie. W 2000 uczestniczyła w warsztatach Centrum Edukacji Nauczycieli „Układania zadań z historii do standardów wymagań”.

W Gdańsku 1 IX 1964 podjęła pracę nauczycielki historii w Szkole Podstawowej nr 46. Od styczniu 1972 do sierpnia 1990 pracowała w V Liceum Ogólnokształcącym. Od 27 VIII 1990 zatrudniona była w Kuratorium Oświaty i Wychowania w Gdańsku, początkowo jako wizytatorka Wydziału Kształcenia Ogólnego, następnie do emerytury 3 V 1999 jako dyrektorka tego Wydziału. Na emeryturze, w latach 1999–2002 pracowała jako nauczycielka w Conradinum.

Od 1980 zaangażowana była w działania NSZZ „Solidarności”, wraz z Danutą Kapustą założyła w V LO koło związku i była jego przewodniczącą, 1 X 1980 dołączyła do Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. W 1981, pod przewodnictwem Anny Radziwiłł, brała udział w pracach ogólnopolskiego zespołu do zmian programowych z historii. W latach 1981–1990 była liderką Duszpasterstwa Nauczycieli w Gdańsku. Podczas pielgrzymki gdańskich nauczycieli do Rzymu w 1983 wraz z Krystyną Pieńkowską przekazała papieżowi Janowi Pawłowi II listy od represjonowanej młodzieży, a także korespondencję dla rodzin przebywających za granicą po wprowadzeniu stanu wojennego. W ramach represji do 1988 została pozbawiona paszportu. Udzielała pomocy prześladowanym nauczycielom i uczniom należącym do opozycji. Współtworzyła modlitewnik dla nauczycieli i współpracowała w wydawaniu podziemnego pisma ,,Wiatr od Morza’’. W 1987, podczas pobytu Jana Pawła II w Gdańsku, w trakcie mszy na Zaspie, była w delegacji, która wręczała papieżowi list podpisany przez 1000 nauczycieli z różnych miast Polski i srebrną tarczę z napisem „Wierni Bogu, Ojczyźnie i Prawdzie. Nauczyciele”.

Była współorganizatorką współpracy ze związkami zawodowymi nauczycieli w Norwegii. Organizowała pomoc dla szkół polskich na Litwie oraz wymianę nauczycieli i uczniów z Litwy. Pomysłodawczyni konkursu dla nauczycieli: „Kim właściwie jestem jako nauczyciel”. W ramach Komitetu Organizacyjnego Obchodów Tysiąclecia Gdańska koordynowała działania szkół i placówek oświatowych. Opracowała dla Muzeum Emigracji w Gdyni listy nauczyciela emigranta z USA, Mieczysława Rejmana. Była współautorką i redaktorką tomu rodzinnych wspomnień Szóstakowscy z Bukowca i ich potomkowie. Wyróżniona odznaką „Przyjaciel Dziecka” (1991), odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi (1991) i Medalem Komisji Edukacji Narodowej (2000).

Od 1967 żona Jana Szweykowskiego, matka Janusza (ur. 2 IV 1968), inżyniera ogrodnictwa i Anny (ur. 11 VIII 1970), lekarki, absolwentki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, później przebywającej w USA. BNK = Bożena Kudrycka